Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

A) Μάης του 36. Περιγραφή των συγκλονιστικών γεγονότων της 8ης Μάη από το Ριζοσπάστη της επομένης.


Δημοσιεύουμε το κεντρικό άρθρο του Ριζοσπάστη της 9/5/1936 που περιγράφει πολύ παραστατικά τα γεγονότα της 8ης Μάη.






«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΗ 1936

ΤΟ ΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - 300 ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ

ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ - ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «ΛΥΣΗ» ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ - Ο ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ


ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 8 του Μάη. (Του ανταποκριτή μας). - Η αστυνομία έδειξε σήμερα καθαρά πως παίζει το ρόλο του υπηρέτη του καπνεμπορικού και του άλλου κεφαλαίου. Με αγριότητα και βανδαλισμούς επιτέθηκε κατά των άοπλων καπνεργατών και καπνεργατριών, των υφαντουργών, των μικρών κοριτσιών (12 ως 15 χρόνων) και τους ματοκύλισε. Επί 3 1/2 ώρες η Θεσσαλονίκη βρισκότανε χτες σε κατάσταση μάχης, μεταξύ των δυνάμεων της αστυνομίας και ενός μεγάλου μέρους της εργατικής τάξης. Η στάση της αστυνομίας έχει εξεγείρει όλο το λαό.



Στις 10 1/2 γίνηκε συγκέντρωση 7 χιλιάδων απεργών καπνεργατών έξω από τα γραφεία του σωματείου τους και άκουσαν τους ομιλητές της απεργιακής επιτροπής που κατηγορήσανε την κυβέρνηση ότι παρελκύει την επίλυση των αιτημάτων τους και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους Κουτουρίδη, Μαλαμίδη κλπ. στο ξεπούλημα της απεργίας. Οι συγκεντρωμένοι απεργοί ξεσπάσανε σε αποδοκιμασίες και φώναζαν πως πρέπει εντονότερα να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.


«Πρέπει να τους δείξουμε τη γροθιά μας», φώναζαν μ' ένα στόμα.

Στο τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη στάση της κυβέρνησης και ζητείται η άμεση επίλυση των αιτημάτων τους.

Για την επίδοση του ψηφίσματος στη Γενική Διοίκηση προτάθηκε 15μελής επιτροπή καπνεργατών. Τότε όλη η μάζα των συγκεντρωμένων με μια φωνή φώναξε: «Ολοι μαζί θα πάμε, όλοι μαζί», και ξεχύθηκαν οι απεργοί από την οδό Ελένης Σβορώνου, όπου βρίσκεται το σωματείο τους, στην οδό Εγνατίας, για να πάνε στη Γενική Διοίκηση. Στην οδό Εγνατίας είχαν παραταχτεί μεγάλες δυνάμεις πεζής και έφιππης χωροφυλακής, στρατός και αντλίες. Μόλις οι καπνεργάτες προχώρησαν, οι χωροφύλακες όρμησαν και, σταματώντας τους για λίγο, αφήσανε να περάσουν μόνο όσοι αποτελούσαν την επιτροπή για την επίδοση του ψηφίσματος. Οι καπνεργάτες δε δείλιασαν. Μια στιγμή σπάσανε τη ζώνη και συνεχίσανε το δρόμο τους. Τότε επιτεθήκανε όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας. Οι έφιπποι με σπαθιά και οι πεζοί με υποκοπάνους χτυπούσαν με λύσσα άντρες και γυναίκες, όποιον βρίσκανε μπροστά τους.

Οι απεργοί αμυνθήκανε χρησιμοποιώντας ό,τι βρίσκανε, ξύλα, τούβλα, σκάλες, κλπ. Η αστυνομία άρχισε τότε να πυροβολεί.

ΣΚΗΝΕΣ ΗΡΩΙΣΜΟΥ

Ξετυλίχτηκαν τότε σκηνές πραγματικού ηρωισμού των διαδηλωτών. Οι γυναίκες ρίχνονταν χάμω και τσαλαπατιώνταν, τους σκίζανε τα ρούχα και τις χτυπούσαν με τα σπαθιά και τους υποκοπάνους, που δεν πάψανε ν' ανεβοκατεβαίνουνε πάνω στους διαδηλωτές, ενώ οι σφαίρες σφυρίζανε παντού. Οι διαδηλωτές αμύνονταν ηρωικά, απελευθέρωναν συναδέλφους τους και αποκρούανε τις επιθέσεις. Μερικοί αρπάξανε από τους χωροφύλακες 2 όπλα και τα κάνανε συντρίμμια. Μια εργάτρια τραυμάτισε με τούβλο και έριξε χάμω έναν αστυνομικό, ενώ άλλοι τραβούσαν τα όπλα από τους χωροφύλακες, συγκρούονταν στήθος προς στήθος με αυτούς και χρησιμοποιούσαν για όπλα τις πέτρες. Από τα παράθυρα των σπιτιών και τα πατάρια των μαγαζιών, οι κάτοικοι και οι εργάτες ζητωκραύγαζαν υπέρ των διαδηλωτών και ρίχνανε πέτρες, γλάστρες και ό,τι άλλο βρίσκανε ενάντια στους χωροφύλακες.

Υστερώτερα γίνηκε επέλαση ενάντια στη μεγαλύτερη ομάδα των καπνεργατών που είχε μείνει στην οδό Ελ. Σβορώνου. Οι καπνεργάτες αφόπλισαν πολλούς χωροφύλακες. Οι απεργοί καταδιωκόμενοι ανασυγκροτηθήκανε παρακάτω και εξακολουθήσανε ν' αμύνονται με πέτρες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οι επαγγελματίες τούς έπαιρναν μέσα στα μαγαζιά τους για να τους προστατεύσουνε και να περιποιηθούνε τους τραυματίες, γιατί πολλοί είχανε κιόλας τραυματιστεί. Ολη η οδός Εγνατίας από την οδό Αριστοτέλους ώσαμε την πλατεία Βαρδάρι αναστατώθηκε. Οι επαγγελματίες κλείνανε τα μαγαζιά τους και αγανακτισμένοι καταφέρνονταν κατά της αστυνομίας. Οι οικοδόμοι που δούλευαν στις οικοδομές της οδού Εγνατίας, γιουχαΐζανε την αστυνομία και ζητωκραύγαζαν υπέρ των απεργών.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Στο Βαρδάρι γίνηκε νέα σύγκρουση, όταν μια μεγάλη ομάδα απεργών έφτασε κει από τις παρόδους της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου και ενώθηκε με τους τσαγκάρηδες, λαστιχάδες και τις καρεκλούδες, που κείνη την ώρα βγαίνανε από το Ενωτικό Κέντρο. Στη γωνία Ερμού και Βασιλέως Κωνσταντίνου γίνηκε κοινή εκδήλωση και όλος ο συγκεντρωμένος κόσμος τους χειροκροτούσε και ζητωκραύγαζε. Τότε αμέσως γίνηκε επέλαση της έφιππης χωροφυλακής και τραυματιστήκανε τρεις διαδηλωτές.

Στους δρόμους Βασιλέως Κωνσταντίνου και Μεγάλου Αλεξάνδρου κάθε φορά που περνούσαν αντλίες και έφιππη χωροφυλακή, ξεχύνονταν από τις παρόδους και βγαίναν από τα μαγαζιά οι εργάτες και αποδοκιμάζανε.

Οταν η αστυνομία κατόρθωσε ν' αδειάσει την οδό Εγνατίας από τους διαδηλωτές, άρχισε ν' ανοίγει τα καταστήματα και να τραβάει έξω τους απεργούς που είχανε προφυλαχτεί μέσα. Τότε οι χωροφύλακες ξεσπούσαν με λύσσα πάνω στους άοπλους εργάτες.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΟΥΣ

Την ίδια περίπου ώρα που διαδραματίζονταν οι ηρωικές συγκρούσεις των διαδηλωτών καπνεργατών απεργών, 2.500 απεργοί υφαντουργοί κι υφαντουργίνες, ύστερα απ' τη συγκέντρωσή τους στο Μπεξινάρ, όπου τους αναγγέλθηκε η κάθοδος στην απεργία και των υπόλοιπων εργοστασίων, διαδήλωσαν στην οδό 26 Οχτωβρίου με κατεύθυνση προς τη Γενική Διοίκηση. Συνόδευαν την απεργιακή επιτροπή τους που θα επέδιδε στο γενικό Διοικητή το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Παρά τη Γέφυρα του σταθμού ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν φράξει το δρόμο κι απαγόρευαν στους διαδηλωτές να προχωρήσουν προς την πλατεία Βαρδαρίου. Οι απεργοί τότε τράβηξαν απ' τις παρόδους και συγκεντρώθηκαν στην οδό Μοναστηρίου, όπου συνάντησαν παραταγμένες καινούργιες αστυνομικές δυνάμεις. Προσπάθησαν να διασπάσουν τη ζώνη των χωροφυλάκων κι επακολούθησε άγρια συμπλοκή. Οι καννίβαλοι χωροφύλακες επετέθηκαν με τους υποκοπάνους έχοντας σαν κυριότερο στόχο μικρά κορίτσια 12 χρονών κι άλλοι με τα πιστόλια στα χέρια πυροβολούσαν συνεχώς για εκφοβισμό. Στον τόπο της σύγκρουσης συγκεντρώθηκαν αμέσως χιλιάδες πολίτες και ξέσπασαν σ' άγρια αποδοκιμασία των χωροφυλάκων, ενθαρρύνοντας τους απεργούς.

Μια γριά, βλέποντας να κτυπούν οι καννίβαλοι ένα μικρό κοριτσάκι, πέταξε έναν κυβόλιθο και τραυμάτισε έναν αξιωματικό της χωροφυλακής.

Η έφιππη χωροφυλακή έκαμε αλλεπάλληλες επελάσεις για να σκορπίσει τους απεργούς. Μα αυτοί από μέσα απ' τα στενά τράβηξαν προς τη Γενική Διοίκηση όπου έφθασαν στις 12 1/2 η ώρα.

Στο αναμεταξύ στη Γενική Διοίκηση που είχε καταληφθεί στρατιωτικά, είχαν συγκεντρωθεί κι οι απεργοί καπνεργάτες, τσαγκάρηδες κλπ. κι αποδοκίμαζαν συνεχώς τους χωροφύλακες.

Διατάχθηκαν οι φαντάροι να επιτεθούν κατά των απεργών. Μ' αυτοί αρνήθηκαν ν' ακολουθήσουν τους επικεφαλής αξιωματικούς στην επίθεση κι έτσι αναγκάσθηκαν να ξαναγυρίσουν κι αυτοί στις θέσεις τους. Την ίδια στιγμή έκαμε επέλαση η έφιππη χωροφυλακή. Ανάμεσα στους χωροφύλακες και τους φαντάρους προκλήθηκε ψυχρότητα κι άλλαξαν βαρειές φράσεις. Οι χωροφύλακες βρίζανε τους φαντάρους. Αυτοί τους απάντησαν: «Θα σας δείξουμε». Οι επικεφαλής αξιωματικοί εξάλλου έπιασαν ένα λοχία και βρίζοντάς τον του έλεγαν: «και συ εργάτης είσαι παλιάνθρωπε»;

ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Οι διαδηλωτές υποχωρώντας ύστερα απ' τις συνεχείς επελάσεις της εφίππου χωροφυλακής, σταμάτησαν μπροστά σ' ένα σωρό από σκύρα κι άρχισαν μ' αυτά ν' αποκρούουν τις επελάσεις. Οι απεργοί στήσαν αμέσως οδοφράγματα για να παρεμποδίσουν τις επελάσεις. Μάχονταν αποφασιστικά. Οι γυναίκες έδειξαν επίσης άφθαστο ηρωισμό. Αποκρούσθηκαν 5 συνεχείς επελάσεις της εφίππου χωροφυλακής και τις αντλίες.

Απ' τους πυροβολισμούς που διαρκώς έπεφταν κι απ' τις φωνές των άγρια συγκρουομένων απεργών και χωροφυλάκων, αναστατώθηκε ολόκληρος η άνω πόλη. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στους εξώστες, στα παράθυρα και τις ταράτσες και διαμαρτύρονταν για τις δολοφονικές επιθέσεις των χωροφυλάκων. Οι οικοδόμοι μιας διπλανής οικοδομής μπήκαν στο πλευρό των αγωνιζομένων απεργών και πετούσαν πέτρες κατά των ορδών των χωροφυλάκων. Σε μια στιγμή ακούονται να χτυπούν δυνατά οι καμπάνες της άνω πόλης και να σημαίνουν συναγερμό. Απ' τις συνοικίες και τους συνοικισμούς κατεβαίνουν ομάδες, ομάδες γυναίκες και με φωνές ζητούν τους δικούς των.

Οι συγκρούσεις στο αναμεταξύ συνεχίζονταν και γενικεύονταν. Σ' όλα τα γύρω στενά γίνονταν αληθινές μάχες. Κουστωδίες χωροφυλάκων αρπάζουν με τις επιθέσεις τους απεργούς κι ιδιαίτερα γυναίκες και τις δέρνουν άγρια. Οι απεργοί κι ο κόσμος που συγκεντρώθηκε κάνουν εξορμήσεις κι αποσπούν απ' τα χέρια των μαινόμενων χωροφυλάκων αιμόφυρτες εργάτριες. Μια νέα εργάτρια έριξε κάτω από το άλογο έναν έφιππο χωροφύλακα.

Υστερα απ' τις επελάσεις των εφίππων και τις άγριες επιθέσεις των πεζών χωροφυλάκων που η μια διαδεχόταν την άλλη, κατορθώθηκε να σκορπισθούν οι συγκεντρωμένοι.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Στις συγκρούσεις αυτές τραυματίσθηκαν 70 απεργοί. Αμέσως μετά τα γεγονότα άρχισαν ομαδικές συλλήψεις. Συλλαμβάνονταν όπου κι αν βρίσκονταν εργάτες κι εργάτριες των διαφόρων επαγγελμάτων. Ο αριθμός των συλληφθέντων είναι άγνωστος. Μόνο στο τμήμα καταδίωξης κρατούνται 12 εργάτριες και στο 8ο τμήμα άλλες 6.

Ο αριθμός των τραυματισθέντων σ' όλες τις συγκρούσεις είναι ανυπολόγιστος. Κατά πάσαν πιθανότητα πλησιάζει τους 300. Βαρειά τραυματισμένοι είναι οι: Αναστ. Κοσμίδης, τραύμα με υποκόπανο στο κεφάλι, Αβραάμ Γιουνάς, Κωνστ. Μουλαδούλης, Ελευθέριος Σιμτσαρής, Ελένη Χαραλαμπίδου, Σοφία Μυστακίδου, Βασιλ. Γαρουφαλίδου, στο χέρι με ξίφος, Μαριάνθη Πατεμλή, Αριστ. Βασιλειάδης, Κλεοπάτρα Υπερηφάνου κι άλλοι που δεν εξακριβώθηκαν ακόμη.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ολος ο εργαζόμενος κόσμος είναι καταγανακτισμένος για τις δολοφονικές επιθέσεις της χωροφυλακής. Παντού ακούει κανένας συζητήσεις για την αγριότητα των ορδών των χωροφυλάκων. Το Ενωτικό Κέντρο καλεί τις οργανώσεις της δύναμής του να κατέβουν σε 24ωρη απεργία αμέσως. Οι επαγγελματίες της οδού Εγνατίας αποφάσισαν να κατέβουν αύριο σε 24ωρη απεργία σ' ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αιματηρά γεγονότα και αλληλεγγύης προς τους απεργούς.

Η απεργιακή επιτροπή των καπνεργατών, η Πανελλαδική Καπνεργατική Ομοσπονδία, το σωματείο των υφαντουργών κι όλες σχεδόν οι λοιπές οργανώσεις με ανακοινωθέντα διαμαρτύρονται για τις δολοφονικές επιθέσεις της χωροφυλακής και ζητούν την βαρειά τιμωρία των υπευθύνων και την επίλυση των ζητημάτων των απεργών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι Διοικήσεις των δυο Συνομοσπονδιών, ενδιαφερόμενες για τη νικηφόρο έκβαση του αγώνος των καπνεργατών, ανέλαβαν να διεξάγουν από κοινού τας διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση και τους καπνεμπόρους.

Η λύσις θα είναι έγκυρος και οριστική μόνον εφ' όσον θα είναι σύμφωνοι και οι αντιπρόσωποι των καπνεργατών.

Οι Διοικήσεις των δυο Συνομοσπονδιών καλούν τους καπνεργάτες, καπνεργάτριες και στοιβαδόρους να συνεχίσουν με συνοχήν και φανατισμόν τον αγώνα τους, ενωμένοι μέχρι της τελικής νίκης.

Οι συγκρούσεις και οι ξυλοδαρμοί εναντίον των καπνεργατών μόνον τους εχθρούς των καπνεργατών εξυπηρετούν. Αποδοκιμάζομεν κάθε τέτοια ενέργεια από οπουδήποτε κι αν προέρχεται και πρέπει να τεθεί οριστικόν τέρμα σ' αυτές. Οι καπνεργάτες, καπνεργάτριες και στοιβαδόροι, ανεξαρτήτως των πραγματικών τους διαφορών, οφείλουν ν' αντιμετωπίσουν ενωμένοι τους κοινούς τους εχθρούς καπνεμπόρους και απεργοσπάστες.

Σήμερα οι Διοικήσεις των δυο Συνομοσπονδιών κάνουν κοινά διαβήματα στην Κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των καπνεργατών.

Καλούμεν ολόκληρον την εργατική τάξιν της χώρας να ευρίσκεται σε επιφυλακή, έτοιμη να κατέλθει στον αγώνα σε ενίσχυση των ηρωικά αγωνιζομένων καπνεργατών».

Αθήνα, 8 Μαΐου 1936
Διά την Γενικήν Συνομοσπονδίαν
Ο Γενικός Γραμματέας Ι. Καλομοίρης
Διά την Ενωτικήν Γεν. Συνομ/δίαν
Ο Γενικός Γραμματέας Κ. Θέος


ΚΟΙΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Επίσης, πήραμε την παρακάτω ανακοίνωση των δύο Συνομοσπονδιών:

«Οι Διοικήσεις των δύο Εργατικών Συνομοσπονδιών παρουσιάσθηκαν στον Υφυπουργό της Εθν. Οικονομίας και εζήτησαν εξ ονόματος ολόκληρης της εργατικής τάξης και όλων των απεργούντων καπνεργατών, όπως δοθεί το ταχύτερον μια ικανοποιητική λύσις στα αιτήματα των καπνεργατών.

Επίσης, επέστησαν την προσοχήν του κ. Υφυπουργού επί των τρομοκρατικών μέτρων των αρχών και ιδίως του Βόλου, όπου την εργατικήν τάξιν ανησυχεί η παρουσία του ήρωος των γεγονότων των Καλαμών και Ηρακλείου αξιωματικού Παπασταματίου.

Ο κ. Υφυπουργός διαβεβαίωσε τους αντιπροσώπους των δύο Συνομοσπονδιών, ότι εντός της ημέρας θα δοθεί λύσις εις τα αιτήματα των καπνεργατών.

Οι Διοικήσεις των δύο Συνομοσπονδιών εζήτησαν ακρόασιν παρά τω Πρωθυπουργώ, όπως εκθέσωσιν εις αυτόν τας απόψεις του συνόλου της εργατικής τάξης.

Οι καπνεργάτες οφείλουν να επιμείνουν ακλόνητοι στον αγώνα».

Διά την Γενικήν Συνομοσπονδίαν Εργατών Ελλάδος
Ο Γεν. Γραμματεύς ΙΩΑΝ. ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ

Διά την Ενωτικήν Γενικήν Συνομοσπονδίαν Εργατών Ελλάδος
Ο Γεν. Γραμματεύς ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΣ

Αθήνα, 8 Μαΐου 1936



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ελάβαμε αργά το βράδυ το παρακάτω ανακοινωθέν:

«Χθες το εσπέρας εις το Υπουργείον των Εσωτερικών εκλήθησαν οι δύο Συνομοσπονδίες και τους ανεκοινώθη η απάντηση της Κυβέρνησης.

Οι Διοικήσεις των δύο Συνομοσπονδιών, συνελθούσαι εις σύσκεψιν και ζητήσασαι και την γνώμην και των εκπροσώπων των καπνεργατών, συνεζήτησαν διά μακρών επί της απαντήσεως. Διεπιστώθη ομοφώνως εκ της συζητήσεως, ότι η απάντησις της Κυβερνήσεως όχι μόνον δεν ικανοποιεί τας απαιτήσεις των καπνεργατών, αλλά και σε ωρισμένας περιπτώσεις υποβιβάζει το σημερινόν ημερομίσθιον των καπνεργατών. Αποτελεί λοιπόν πρόκλησιν προς τον καπνεργατικόν κόσμο καθ' όσον δι' αυτής αφαιρούνται κεκτημένα δικαιώματα.

Οι διοικήσεις και των δύο Συνομοσπονδιών επιδίδουν σήμερον αναλυτικήν απάντησιν, συνερχόμεναι δε εκτάκτως εντός της σήμερον θέλουν καθορίσει την περαιτέρω στάσιν της εργατικής τάξεως».

ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το Ενωτικό Εργατικό Κέντρο Αθήνας χαιρετίζει το γεγονός της κοινής εμφάνισης των δύο ανωτέρων συνδικαλιστικών οργανισμών της χώρας μας, της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών και της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών και εκφράζει την ευχή, πως η συνεργασία αυτή επιβάλλεται να συνεχιστεί και να αποκρυσταλλωθεί μόνιμα για το συμφέρον των εργαζομένων.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΛΕΧΤΡΙΣΜΟΥ

Η Ομοσπονδία Ηλεχτρισμού μάς έστειλε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργατών Ηλεκτρισμού, λαβούσα γνώσιν της επελθούσης συμφωνίας μεταξύ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος και της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος διά την από κοινού αντιμετώπισιν του δημιουργηθέντος καπνεργατικού ζητήματος, ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ το γεγονός αυτό.

Πλην πρέπει να αποτελέση την απαρχήν της αποκαταστάσεως της Συνδικαλιστικής Ενότητας των Εργατών της Χώρας μας.

Εξ ονόματος των χιλιάδων εργατών που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία μας ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ εντονότατα για την μη επίλυσιν των αιτημάτων των καπνεργατών, διά την παρελκυστικήν τακτικήν της Κυβερνήσεως και τα λαμβανόμενα τρομοκρατικά μέτρα (συλλήψεις, τραυματισμούς κλπ.) κατά των απεργών και ζητεί την άμεσον ικανοποίησιν των δικαίων αιτημάτων αυτών, ως και την κατάπαυσιν της τρομοκρατίας.

Καλούμεν όλα τα Τμήματά μας και ιδιαίτερα τα ευρισκόμενα σε Καπνεργατικά Κέντρα, να ενισχύσωσι με όλα τα μέσα τους αγωνιζόμενους Καπνεργάτας, γιατί η νίκη τους είναι και νίκη ολοκλήρου της Εργατικής τάξεως.

Εν Αθήναις τη 8 Μαΐου 1936



Εκ του Γραφείου της Ομοσπονδίας»









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου